marți, 30 august 2016

în loc de cactus

Erau verzi. Proaspeți și de un verde curat, ca ardeii grași abia spălați. Se strecurau perfect printre degete, mișcându-se cu precizie, ca o  magie.
Erau atât de verzi că te credeai în tulpina unui iris, îndeplinind acolo, bineînțeles cu grație, toate funcțiile din manualul de botanică - susținere, depozitare, fotosinteză.
Numai colubridele le mai semănau la nuanța de verde, acei șerpi ce dădeau cu banul când venea vorba de soartă - șarpe verde neted sau șarpe verde aspru?
Îi ascundeam adesea sub limbă, mai ales când făcea maică-mea scovergi, gustul devenea uleios și le catifela verdele, începeau să semene cu algele de ne pipăie și ne sufocă în mare, mai des la apus, când toate se luminează impropriu și se alunecă cu ușurință în verdele atât de des menționat, ca și cum toată viața  ar fi camuflată în verde.
Verzi erau ochii de îi furasei alaltăieri de pe raftul cu iaurt, lapte bătut, sana și chefir, cu siguranță cineva se săturase să aibă atâtea opțiuni.
Acadele cu aromă de măr, dropsuri cu gust de mentă, struguri în ciocolată, caramele cu kiwi, compot de corcodușe și, da, dulceața de nuci verzi!

Niciun comentariu: